Nici eu nu mai umblu tare des pe forumuri, dar motivele nu sunt legate / cauzate de Flash. Referitor la treaba cu tutorialele: sincer, ma bucur ca a lasat-o lumea mai moale... 90% din tutorialele de pe ActiveDen sau de unde vrei tu, au fost deja acoperite de sute de ori de o gramada de oameni. Acum 3 ani, daca lumea reusea sa faca cumva un scrollbar, atunci vedeai 10000 de tutoriale pe scrollbar-uri, dar in esenta, toate erau la fel ( chiar aproape toate fiind copiate dintr-o singura sursa "originala" ) doar ca unii se pricepeau mai bine la design, altii nu la fel de bine. Asa cum sunt si eu priclisit de mai bine de 3 ani de tutoriale ( chiar de mult mai mult timp ), probabil, s-au mai plictisit si altii sa tot vada tutoriale pe the same thing over and over again... in experienta mea cel putin, o foarte mare parte din tutoriale au fost / sunt scrise de oameni care nu prea au mult habar despre ce se intampla in codul lor, ci au copy-paste-uit si ei de undeva codul, au reformulat un pic ceea ce au citit la altii si se bat pe urma in piept ca "vezi doamne ce mare Flasher sunt" ( evident, exista si exceptii, dar sunt prea putine )... oricum, este de apreciat faptul ca vor totusi sa ajute cumva comunitatea, doar ca la fel ca si tehnologia, si comunitatea s-a maturizat in timp, dar tutorialele nu par sa se fi maturizat deloc...
Poate sunt eu prea negativist in privinta tutorialelor si a oamenilor care scriu tutoriale ( ma refer evident la marea majoritate si nu la putinii care chiar scriu tutoriale OK si nu pe topicuri pentru care gasesti exemple si in Help-ul din Flash daca dai un search ), dar asta-i parerea pe care mi-am format-o de-a lungul timpului.
Habar nu am cine-s oamenii pe care i-ai amintit, dar nu stiu cat este de bine / corect sa dam astfel de exemple, doarece nu cred ca le cunoastem povestea completa... nu stim cauzele exacte pentru care au ales sa se reprofileze pe o alta tehnologie.
Nu-s chiar la curent cu site-urile de freelance si moda de "no-flash", dar de putinele ori cand intru pe astfel de site-uri, sincer, nu tin minte sa fi vazut chestii de genul "no-flash" ( poate pentru ca mereu filtrez dupa Flash, Flex sau AIR... deci ar cam fi ciudat sa imi dea rezultate cu "no-flash" )... sau cel putin, nu atat de des incat sa ma puna pe ganduri ca ar fi ceva in neregula.
EDIT: ActionScript.org de extemplu inca este o comunitate destul de activa si librarii si framework-uri noi, apar chiar si acuma destul de des ( uite-te la RobotLegs de exemplu... sau Signals, etc. )... Problema mea personala este ca si in ziua de azi, vad extrem de multi oameni venind cu intrebari banale si chiar stupide care au fost dezbatute de 1000000 de ori chiar si acum 3 ani... sincer, mi-e cam sila sa le si citesc post-urile ( daca nu-i duce capusorul sa dea un "search" inainte sa posteze o intrebare, sau chiar sa observe ca alti 4 indivizi au postat aceeasi intrebare in ultimele 2 ore de vreo 6 ori si sa incerce sa vada acele thread-uri prima oara... atunci, chiar nu doresc sa-mi bat capul cu astfel de oameni ). Sunt destul de sigur ca mai sunt foarte multi alti oameni ca si mine, care au cunostiinte destul de decente si care ar putea ajuta, dar care s-au scarbit de valul de oameni ignoranti si incompetenti, care mereu isi incep thread-urile cu: " TypeError: Error #1009: Cannot access a property or method of
a null object reference.... PLEEEEASSEEE HEEEELLLLP! HOW TO FIX IT?" ... iti spun intr-un mod "barbar de sincer": imi vine sa vars cand ii vad... ( si sa nici nu se gandeasca nimeni sa vina cu vrajeli de genul "dar sunt incepatori, trebuie sa-i intelegi... trebuie sa poarneasca de undeva", doarece astfel de afirmatii doar dovedesc ca persoana care a facut afirmatia, este la randul ei ignoranta si incompetenta... faptul ca cineva este incepator, nu are absolut nici o legatura cu faptul ca nu-l duce capul sa dea un search banal ).
Probabil si din cauza oamenilor de acel gen, nu mai am tragere de inima sa intru pe un forum de Flash / ActionScript si sa le citesc post-urile ( da mai sa si incerc sa ajut pe cineva )... prefer sa-mi vad de ale mele si poate, ocazional, sa mai impart si cu publicul larg cate un experiment / o descoperire / un sfart / etc.
Oricum... ma tin in continuare de ceea ce am afirmat si in reply-ul anterior:
Flash-ul, ca si tehnologie, n-o sa dispara prea curand ( in 5 ani cel putin, sunt destul de sigur ca NU )
daca te apuci sa programezi mai serios ( evident, in ActionScript 3.0 ), inveti principii OOP, Design Patterns, etc. iti mai bagi nasul si intr-un limbaj server-side ( ca si Java ) si nu doar "Flash-ui pe timeline" si scrii sute / mii de linii de cod intr-un singur fisier, atunci ai toate sansele s-o duci foarte bine si chiar "excelent de bine"